Μαγιονέζα χωρίς αυγά νηστίσιμη
Έψαχνα στο internet να βρω μια συνταγή για σπιτική μαγιονέζα. Τελικά βρήκα δύο. Δοκίμασα λοιπόν την πρώτη και δε μου πέτυχε. Μου βγήκε πολύ αραιή. Οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω τη δεύτερη που ήταν τελείως διαφορετική η διαδικασία και τα υλικά της και φαινόταν πιο σίγουρο να βγει σωστή και τελικά τα κατάφερα!!! Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η συνταγή έχει ένα ποσοστό επιτυχίας πολύ μεγαλύτερο αφού αν σου πήξει το νερό με το αλεύρι την έχεις δεδομένη την επιτυχία και γι' αυτό σας την παρουσιάζω. Είναι πολύ καλύτερη από του εμπορίου απλά δεν κρατάει το ίδιο αφού δεν έχει συντηρητικά. Η διάρκεια ζωής της είναι από 5 έως 7 μέρες από όταν τη φτιάξαμε. Οπότε αν δε θέλετε να σας περισσέψει και να την πετάξετε προσαρμόζετε τα υλικά στην ποσότητα που θέλετε. Επείσης είναι νηστίσιμη αφού δενπεριέχει αυγά. Μια δοκιμή θα σας πείσει...
Υλικά για 1 κιλό:
1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 γλ. νερό
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. λεμόνι ή ξύδι
1/2 φλ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
αλάτι
λευκό πιπέρι (εγώ έβαλα μαύρο γιατί δεν είχα λευκό και βγήκε μια χαρά)
Προετοιμασία:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το αλεύρι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει ρίχνουμε τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, το λεμόνι ή το ξύδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα (το ρίχνουμε λίγο λίγο για να ελέγχουμε την πυκνότητα γιατί αν ρίξουμε παραπάνω θα μας αραιώσει).
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι ελέγχοντας τη γεύση ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα της προτίμησής μας.
Πηγή: https://www.sintagespareas.gr/sintages/magioneza-nistisimi.html