ΑΡΝΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

2013-11-10 23:00

Μία υπέροχη και πεντανόστιμη εκδοχή του γνωστού σε όλους μας αρνιού στο φούρνο. Μπαίνουν σε πειρασμό να το δοκιμάσουν και όσοι δεν είναι λάτρεις του συγκεκριμένου κρέατος και γλείφουν τα δάχτυλά τους...

 

 

 

 

Υλικά:

2 κιλά αρνάκι γάλακτος

2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε κομματάκια

αλάτι

πιπέρι

1/2 φλ. ελαιόλαδο

2 λεμόνια (το χυμό τους)

2 κ.σ. μουστάρδα

άνηθο

δενδρολίβανο

θυμάρι

1 φλ. κόκκινο κρασί

4-5 πατάτες

 

Προετοιμασία:

   Πλένουμε το αρνάκι και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Το βάζουμε σε ένα ταψί και κάνουμε μαχαιριές σε διάφορα μέρη βάθους περίπου 2-3 εκ. Ρίχνουμε μέσα στις σχισμές τα κομματάκια από το σκόρδο (εγώ επειδή δεν είχα φρέσκο σκόρδο, έριξα αποξηραμένο και βγήκε εξίσου νόστιμο) και αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο από το ελαιόλαδο.

   Σε ένα μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα λεμόνια, τη μουστάρδα, τον άνηθο, το δενδρολίβανο, το θυμάρι και χτυπάμε με ένα πιρούνι. Περιχύνουμε με το μείγμα μας το κρέας.

   Ρίχνουμε στο ταψί το κρασί, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα. Όταν περάσει αυτή η ώρα, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά για να ροδοκοκκινίσει.

 

   Κόβουμε τις πατάτες όπως τις τηγανιτές. Στη 1 ώρα ψησίματος του κρέατος προσθέτουμε τις πατάτες, τις λαδώνουμε ελαφρώς και τους ρίχνουμε όσο αλάτι και ρίγανη θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πατάτες ξεροψημμένες εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά. Αν πάλι δε θέλουμε πατάτες σαν τηγανιτές, τις κόβουμε ή στο κλασσικό σχήμα που κόβουμε τις πατάτες φούρνου και τις βάζουμε πάλι στη 1 ώρα ψησίματος ή τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες) και τις βάζουμε να ψηθούν την ίδια ώρα με το κρέας.