Κουραμπιέδες

2013-12-18 20:00

   Άλλη μία υπέροχη συνταγή για τις ημέρες που έρχονται...

 

 

Υλικά για 35-40 κουραμπιέδες:

500 γρ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κρόκο αυγού

50 γρ. λικέρ κουμκουάτ (αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε ρούμι ή κονιάκ)

περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει) κοσκινισμένο

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα βανίλια

δάκρυα κουβερτούρας για γέμισμα

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

Προετοιμασία:

   Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τον κρόκο στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει (θέλει περίπου 15 λεπτά για να γίνει αφράτη η ζύμη). Μετά προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, το λικέρ και το αλεύρι το οποίο το ρίχνουμε σε μικρές δόσεις σιγά-σιγά όσο πάρει μέχρι να γίνει η ζύμη λεία, ομοιόμορφη και σφιχτή. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη για περίπου 30 λεπτά με 1 ώρα να ξεκουραστεί.

   Πλάθουμε τους κουραμπιέδες τοποθετώντας μέσα στον καθένα 3-4 δάκρυα κουβερτούρας.

   Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αλάδωτο ταψί με λαδόκολλα, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ροζέ χρώμα.

   Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο (να είναι χλιαροί για να κολλήσει η ζάχαρη) και τους πασπαλίζουμε με την άχνη.