ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

2014-04-19 16:53

 

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

150 γρ. βούτυρο λιωμένο σε μπεν μαρί

3 αυγά

1 αυγό (για να αλείψουμε στο τέλος το τσουρέκι)

150 γρ. ζάχαρη

1/2 φλ. χλιαρό γάλα (για το προζύμι)

125 γρ. χλιαρό γάλα (για τη ζύμη)

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

1/2 κ.γ. μαχλέπι

1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανημένη με λίγη ζάχαρη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

200 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια

αμύγδαλο φιλέ, ζάχαρη κρυσταλλική ή σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

 

Προετοιμασία:

   Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1/2 φλ. χλιαρό γάλα, τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη και 4 κ.σ. αλεύρι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με μία πετσέτα να φουσκώσει όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα.

   Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να λιώσει η ζάχαρη όσο περισσότερο μπορούμε. Ρίχνουμε λίγο από το χλιαρό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι, προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι. Προσθέτουμε λίγο γάλα, λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε άλλο λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε.

   Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1-3 ώρες (ανάλογα πόσο θέλουμε να φουσκώσει) σκεπασμένη πρώτα με μεμβράνη και με μία κουβέρτα από πάνω.

   Αλευρώνουμε την επιφάνεια στην οποία θα δουλέψουμε το ζυμάρι μας και δίνουμε στο τσουρέκι μας το σχήμα που θέλουμε. Εγώ έφτιαξα 2 μικρά σαλιγκάρια και 1 μεγάλο πλεξούδα. Στην πλεξούδα για να έχουμε γέμιση σοκολάτας, όπως έχουμε φτιάξει τις 3 πλεξούδες ανοίγουμε τις δύο με τον πλάστη να γίνουν πλακέ, τοποθετούμε μέσα τα κομματάκια κουβερτούρας και την κλείνουμε καλά σε στρογγυλό σχήμα πάλι δηλαδή όπως ήταν πριν την ανοίξουμε.

   Τοποθετούμε μία λαδόκολλα στο ταψί που θα ψήσουμε τα τσουρέκια μας και τα τοποθετούμε σε απόσταση γιατί θα φουσκώσουν. Τα αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσουν.

   Χτυπάμε το αυγό και με ένα πινελάκι αλείφουμε τα τσουρέκια να πάρουν χρώμα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, ζάχαρη κρυσταλλική ή σουσάμι.

   Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 λεπτά.

 

Καλή Ανάσταση να έχουμε με υγεία και ευτυχία!!!