ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ, ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΓΛΑΣΟ
Αυτή η συνταγή είναι από τη γνωστή chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Ένας σοκολατένιος κορμός να γλείφετε και τα δάχτυλά σας...
Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
6 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια) σε θερμοκρασία δωματίου
110 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
25 γρ. κακάο άγλυκο
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη μους σοκολάτας:
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35
% λιπαρά πολύ παγωμένη
300 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
150 γρ. γάλα πλήρες
Για το χιονισμένο γλάσο:
3 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
2 πρέζες αλάτι
450 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κρύο νερό
1 1/2 κ.σ. μέλι
1 1/2 κ.γ. βανίλια υγρή ή σε σκόνη
Προετοιμασία:
Παντεσπάνι:
Ρίχνουμε τα ασπράδια με το αλάτι στο μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μαρέγκα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Παίρνουμε το ρηχό ταψί του φούρνου, το λαδώνουμε ελαφρά, κόβουμε μία λαδόκολλα στο μέγεθος του ταψιού και την τοποθετούμε στο ταψί. Την πιέζουμε να κολλήσει στο ταψί.
Όταν είναι έτοιμη η μαρέγκα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και ρίχνουμε τους κρόκους έναν-έναν και τη λιωμένη κουβερτούρα. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα και πήξει λίγο, κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα από έξω προς τα μέσα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10 λεπτά.
Μους σοκολάτας:
Παγώνουμε ένα μπολ στην κατάψυξη. Όταν παγώσει, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε στο μίξερ να γίνει σαντιγί. Είναι έτοιμη όταν στέκεται στο σύρμα.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το γάλα. Όταν αρχίσει να φουσκώνει το ρίχνουμε στο μπολ με την τριμμένη κουβερτούρα. Το αφήνουμε για 1 λεπτό έχοντας καλυμμένη τη σοκολάτα με το γάλα και ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα. Πρέπει το μείγμα τα γίνει λείο, σκούρο και πυκνό. Έπειτα προσθέτουμε λίγη από την κρέμα για να πάρει τη θερμοκρασία της. Ανακατεύουμε ήρεμα και προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα. Ανακατεύουμε ήρεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 1/2 - 2 ώρες.
Χιονισμένο γλάσο:
Ρίχνουμε σε μπεν μαρί όλα τα υλικά για το γλάσο να λιώσουν και ταυτόχρονα ανακατεύουμε με το μίξερ. Θέλει γύρω στα 7 λεπτά να γίνει πηχτό.
Στήσιμο:
Όπως είναι στο ταψί το παντεσπάνι, ρίχνουμε από πάνω τη μους και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Διπλώνουμε το παντεσπάνι κάνοντάς το ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Έπειτα ή με ένα κουτάλι ή με ένα κορνέ απλώνουμε το γλάσο.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν το φάμε για να σφίξει.
Σ.σ.: Το γλυκό αυτό αποτελείται από 3 διαφορετικά μέρη τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεμονωμένα για να φτιάξετε ό,τι γλυκό θέλετε. Η μους σοκολάτας τρώγεται και σκέτη. Στο παντεσπάνι δεν έβαλα λιωμένη κουβερτούρα γιατί δεν είχα πολύ αλλά και πάλι βγήκε πολύ ωραίο απλά βγήκε πιο λεπτό.