ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ
Υλικά:
Ζύμη:
1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3/4 φλ. ζάχαρη
2/3 φλ. κακάο
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 φλ. πλήρες γάλα
1/3 φλ. αραβοσιτέλαιο (εγώ επειδή δεν είχα, έβαλα ηλιέλαιο και βγήκε εξίσου ωραίο)
1 αυγό μεγάλο ή 2 μικρά
2 κάψουλες βανίλια
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο (προαιρετικά)
1 τσιμπιά αλάτι
Γλάσο:
300 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ. βούτυρο
1/2 φλ. γάλα
1 κ.γ. αραβοσιτέλαιο
Προετοιμασία:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μέσα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά να ομογενοποιηθούν.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ. και αδειάζουμε τη ζύμη. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) για 40-45 λεπτά (εγώ το έψησα στον αέρα στην ίδια θερμοκρασία και δεν είχε πρόβλημα, βγήκε μια χαρά).
Όσο ψήνεται προετοιμάζουμε το γλάσο. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ανακατεύοντας που και που. Όταν λιώσουν, το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και το αραβοσιτέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και ρευστό μείγμα. Αφήνουμε το γλάσο στην άκρη.
Βγάζουμε την πίτα και την αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου για 1 ώρα. Μετά ή την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το γλάσο ή το περιχύνουμε πάνω από την πίτα όπως είναι πριν κοπεί. Διατηρείται και εκτός και εντός ψυγείου.
Πηγή: Περιοδικό “Ζάχαρη & αλεύρι”