ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ
Άλλη μία πεντανόστιμη συνταγή από τη σεφ Diane Kochilas. Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε...
Υλικά:
Για τη σάλτσα:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
525 γρ. ντομάτα κονκασέ
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ροζ πιπέρι
1 κ.σ. βούτυρο
Για τα σουτζουκάκια:
680 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
40 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. πάπρικα
1 πρέζα κανέλα
2 κ.σ. κύμινο
αλάτι
πιπέρι
1 αυγό
2 κ.σ. άσπρο κρασί
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Προετοιμασία:
Σουτζουκάκια:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, λίγο αλάτι, το κύμινο, την πάπρικα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε πάλι. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν το ίδιο καλά όλα και τα βάζουμε στο ψυγείο καλυμμένα με μία μεμβράνη.
Σάλτσα:
Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε κι αυτό. Ρίχνουμε το κύμινο, τη ντομάτα κονκασέ, το κρασί, το μπαχάρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το βούτυρο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά.
Παίρνουμε τα σουτζουκάκια από το ψυγείο, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα για να μη διαλυθούν όταν τα ρίξουμε στη σάλτσα. Τα στραγγίζουμε με χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά με κλειστό καπάκι.