Τηγανόπιτα Ηπείρου
Υλικά για 4 πίτες:
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1/2 φλ. νερό
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα
1 φλ. φέτα τριμμένη
3 κ.σ. τσίπουρο
2 κ.σ. κόκκινη πιπεριά κέρατο πολύ ψιλοκομμένη
1 κ.σ. θυμάρι
λίγο πιπέρι
Προετοιμασία:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλάτι, το αλεύρι, το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Παίρνουμε άλλο ένα μπολ και ρίχνουμε τη φέτα, λίγο πιπέρι, το τσίπουρο, την πιπεριά και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε τη γέμιση σε 4 ισομερή κομμάτια.
Παίρνουμε τη ζύμη και τη μοιράζουμε σε 4 ισομερή κομμάτια δίνοντάς τους σχήμα μπάλας. Σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε κύκλο πάχους 1 εκ. περίπου. Ρίχνουμε σε κάθε πίτα από τη γέμιση που μοιράσαμε στα 4 και κλείνουμε την πίτα σε μισοφέγγαρο πιέζοντας με τον πλάστη ή με τα δάχτυλα για να γίνει επίπεδη.
Παίρνουμε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Τηγανίζουμε τις πίτες μέχρι να πάρουν χρώμα γυρνώντας και από τις 2 πλευρές.
Πηγή: Η συνταγή είναι μία μικρή παραλλαγή της Diane Kochylas από την εκπομπή ''Τι θα φάμε σήμερα μαμά;''.