ΤΟΥΡΤΑ "ΣΟΚΟΛΑΣΗ"

2013-07-13 22:00

  Μιας και τις προάλλες είχα τα γενέθλιά μου και δεδομένης της κατάστασης με την οικονομική κρίση, αποφάσισα να φτιάξω μόνη μου μια τούρτα μιας και θα μου ερχόταν πολύ φθηνότερα από το να την αγοράσω... Περιττό να σας πω ότι ξετρελάθηκαν όλοι!!! Μια δοκιμή θα σας πείσει...

ΥΛΙΚΑ:

Για το παντεσπάνι:

125 γρ. ζάχαρη

125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

5 αυγά

30 γρ. κακάο

 

Για το σιρόπι:

1/2 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα νερό

1 κ.γ. κακάο

1 κ.γ. κονιάκ

 

Για τη γέμιση:

750 γρ. μερέντα

300 γρ. κρέμα γάλακτος για σαντιγύ

1 βανίλια

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Παντεσπάνι:

   Καλύτερα να το προετοιμάσουμε 1 μέρα πριν και να το βαλουμε στο ψυγείο για να κοπεί καλύτερα.

   Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα προσθέτουμε στο μπολ μας αλλά πλέον ανακατεύουμε με μια κουτάλα απαλά μέχρι να δέσουν καλά τα υλικά μας. Όταν δέσουν, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί 20-25 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

 

Σιρόπι:

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Όταν κρυώσει το σιρόπι προσθέτουμε το ρούμι και το κακάο και είναι έτοιμο.

 

   Ζεσταίνουμε τη μερέντα στο φούρνο μικροκυμάτων ώστε να λιώσει.

   Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι προσεκτικά ώστε να έχουμε δύο δίσκους ίσου πάχους.

 

Στήσιμο τούρτας:

   Παίρνουμε μία πιατέλα και τοποθετούμε τον ένα δίσκο από το παντεσπάνι. Βρέχουμε το παντεσπάνι καλά με ένα πινέλο με το σιρόπι μας, περνάμε μία στρώση από τη μερέντα μας (όχι πολύ παχιά γιατί θα μας λιγώσει στο τέλος) και πάνω από τη μερέντα απλώνουμε τη μισή σαντιγύ. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο δίσκο απο το παντεσπάνι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με πριν (σιρόπι-μερέντα-σαντιγύ).

   Βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για περίπου 20 λεπτά να σφίξει η σαντιγύ. Έπειτα απλώνουμε την υπόλοιπη μερέντα πάνω από την τούρτα και διακοσμούμε όπως θέλουμε.